Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

İç Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Ustalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


İç Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü

Somuncu
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc166465
Gönderme Tarihi: 03.Ağu.2022
137 defa indirildi / yazdırıldı




Türkiye"nin tahıl ambarı olarak adlandırılan bölgede tahıl ve buğday üretiminin etkisi Konya, Kayseri, Eskişehir, Nevşehir ve Sivas başta olmak üzere bölgenin mutfağında hamur işlerinin ön plana çıkmasını sağlamıştır. Bu bölgenin iklimine uygun olarak yetişen nohut, yeşil mercimek ve fasulye gibi bakliyatlar, patates, patlıcan gibi sebzeler, ayva, dut, kiraz, üzüm gibi meyveler İç Anadolu mutfağının gelişiminde etkili olmuştur.
Bölgede hayvancılığın da yaygın olması et tüketiminin de yaygın olmasını sağlamıştır. Genellikle döner, tava yemekleri ve köfte olarak tüketilen et, özellikle Kayseri"de sucuk ve pastırma yapımında da kullanılmaktadır. Ayrıca süt yoğurt ve peynir bölge sofralarının vazgeçilmezidir. Karaman Divle tulum peyniri, Kayseri çömlek peyniri, Konya küflü peyniri, Sivas küp peyniri ve Yozgat çanak peyniri öne çıkan peynirler arasındadır.
Tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Nevşehir, farklı toplum ve dinlerin birikimiyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Şehirle özdeşleşmiş testi kebabı ve Nevşehir tavası ile birlikte tarhana, düğü, patates çorbası, soğanlama, dıvıl, Ürgüp güveci, etli bulgur kapama, ayva dolması, bulama, dalaz, aside ve kuru kaymak yerel mutfağın vazgeçilmezlerindendir.
Eskişehir mutfağında beslenmenin temelini hamur işleri oluşturmaktadır. Ev tipi çorba, hamur işleri, yemek, meze ve tatlılar il merkezi, ilçe ve köylerde yapılmaya devam etmektedir. Çibörek, gözleme ve bükme hamur işlerinde öne çıkarken, ebegümeci, kuzukulağı ve madımak gibi sebzeler de gerek zeytinyağlı, gerekse etli olarak pişirilmektedir. Yöresel yemeklerden pita, düğü çorbası, arabaşı çorbası, toyga çorbası, tutmaç çorbası, göceli tarhana, yufkalı büryan, bozan kavurma, kuzu sorpa örnek verilebilir.
Zengin bir mutfak kültürüne sahip ve Mevlevi mutfak kültürünün izlerini de taşıyan Konya mutfağında koyun ve kuzu etinden yapılan yemekler ve hamur işleri hâkimdir. Öne çıkan yöresel yemekler; bamya çorbası, arabaşı, etli ekmek, etli düğün pilavı, çebiç, fırın kebabı, kuzu tandır, tirit ve sacarasıdır. Konya Mutfağının en ilgi çekici özelliği kurallaşmış davet yemekleridir. Aşçı Takımı denilen düğün pilavı, davet yemeklerinin en güzeli "kara yemek takımı" belli yemeklerden oluşur ve bu davetlere gidildiğinde hangi yemeklerin yenileceği bellidir. Komşu kaldırmaları, çetnevir, soğukluk sofraları, tandıra bütün kuzunun asılmasıyla hazırlanan "çebiç" olarak adlandırılan ziyafet sofrası yemekleri, Arabaşı ve "peşmani" çekilen gece misafir sofraları da genellikle bilinen yemeklerden oluşur.
Sivasta; peskütan çorbası, pancar çorbası, toyga çorbası, kesme çorba, Sivas tavası, sebzeli et, çirli et gibi et yemekleri, madımak, ebegömeci, evelik, ısırgan, gelinparmağı gibi otlardan yapılan yemekler, Sivas usulü un helvası, Kayseri"de; Kayseri mantısı, kurşun aşı, sucuk köfte, yağlama, ayvalı-tahinli yaprak sarması, Kayseri güveci, saç kavurma, şaştım aşı, cıvıklı, nevzine tatlısı, aside, pekmez helvası ve pastırma, Ankara"da; İnceğiz çorbası, Ankara tava, Beypazarı güveci, alabörtme, çoban kavurma, entekke böreği, şibit tatlısı, Çubuk turşusu ve Beypazarı kurusu yöresel yemek ve ürünlerin ilk akla gelenleridir.
Bölgede; doğum (pirinç çorbası, loğusa şerbeti), diş buğdayı (diş buğdayı), sünnet ( etli pilav-hoşaf, çörek, börek), askere uğurlama (çorba, pilav, et, yaprak sarması, salata), söz kesme (lokum-bisküvi), düğün (poğaça ekmeği, yaprak sarma, pilav, et, salata), ölüm (pide, helva, çörek-börek) ve dini günlere ait (Ramazan Bayramı: bayram çöreği, pirinç çorbası, yaprak sarması, patatesli et-et haşlama, baklava, Kurban Bayramı: çorba, sarma, baklava, et kavurma, ciğer kavurma, bayram ekmeği, kandiller, aşure günü) farklı geleneklere ve törenlere sahiptir ve bu törenlerin çoğunda tören yemekleri de düzenlenmektedir.


İç Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü

Somuncu
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc172775
Gönderme Tarihi: 20.Haz.2023
43 defa indirildi / yazdırıldı




İç Anadolu Bölgesi’nde tahıl ve buğday üretiminin etkisini hamur işleriyle yöresel mutfaklarda görmek mümkündür. Kayseri, Eskişehir, Nevşehir ve Sivas bölgedeki yöresel mutfaklara güzel örnekler oluşturmaktadır. Kayseri yöresinde mantı, Eskişehir’de çi börek mutfaklardaki hamur işlerinin en güzel örnekleridir
Eskişehir mutfağına ait diğer yöresel yemeklere; pita, ekmek uğması, bamya çorbası, düğü çorbası, arabaşı çorbası, toyga çorbası, göceli tarhana, bıt-bıtı çorbası, tutmaç çorbası, yufkalı büryan, göbete, kaşık börek, cantık, haluja, harşıl, acı-gıcı, pasa, bozan kavurma, kuzu sorpa örnek verilebilir.
Kapadokya Bölgesi’yle özdeşleşmiş olan testi kebabı ve Nevşehir tavası yöreye özgü yemeklerden bazılarıdır. Nevşehir’de yöresel lezzetlere tarhana, düğü, patates çorbası, testi kebabı, katma aşı, ağpakla(fasulye, kemikli et), soğanlama, dıvıl(patates ve bulgur) örnek olarak verilebilir. Ayrıca ayva dolması, bulama, dalaz(yumurta, süt, un, yağ, bal veya şeker) aside (un, pekmez veya şeker) de yerel mutfağın vazgeçilmezlerindendir.
Konya mutfağına genellikle kuzu ve koyun etinden yapılan yemekler ile hamur işleri hâkimdir. Etli ekmek, fırın kebabı, peynirli pide, tirit yörenin yöresel yiyecekleridir.
Sivas’ta kışın en çok peskütan(unla pişirilip saklanmış yoğurt) çorbası, bahar ve yaz aylarında ise pancar çorbası tüketilmektedir. Bu çorbalar dışında toyga, kesme, urumeli(tarhana), katıklı çorba gibi daha birçok çorba çeşidi bulunmaktadır. Koyun etine dayanan Türk mutfağının bu özelliğini Sivas mutfağında da görmek mümkündür. Sığır ve dana etleri daha çok sucuk ve pastırma yapımında kullanılmaktadır. Sivas’ta etle yapılan yemekler; sebzeli et, Sivas tavası, soğanlı et, pehli, çirliet ve söğüş gibi yemeklerdir.






İç Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü Tarifleri Diğer Konular



(2 adet İç Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü 1,766 defa bakıldı)

1 2

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası